Κομμένο

Κομμένο: Το μαρτυρικό χωριό βρίσκεται στον κάμπο της Άρτας, στο τέρμα της διαδρομής του Αράχθου. Τα όρια του οικισμού είναι περίπου 2 km μακριά από τη θάλασσα, ενώ τα 8500 στρέμματα κοινοτικών εκτάσεων που βρέχονται από αυτή, αγκαλιάζουν το δέλτα του Αράχθου, συνθέτοντας ένα από τα πιο όμορφα σημεία του Εθνικού πάρκου του Αμβρακικού.


Η πρώτη μαρτυρία που αναφέρεται στην ύπαρξή του, είναι το 1696 και βασίζεται στην απόφαση του εκτάκτου προβλεπτή της Αγίας Μαύρας Αλοϋσίου Φόσκαρι για τις εισφορές των χωριών της Άρτας υπέρ της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας με σκοπό την προστασία τους από τους διαφόρους επιδρομείς και πειρατές.
Το 1806 την περίοδο της ακμής του Αλή Πασά του Τεπελενλή, ο Γάλλος περιηγητής Φραγκίσκος Πουκεβίλ αναφέρεται στο Κομμένο που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Ινάχου και του έδωσε το όνομα σε ένα νησί του κόλπου. Με τη συνθήκη, Βερολίνου –Κων/λης το 1881, ο ποταμός Άραχθος κατέστη το φυσικό σύνορο μεταξύ ελληνικής και οθωμανικής επικράτειας, επομένως και οικισμός στον οποίο αναφερόμαστε υπήρξε η πιο ακρότατη κατοικημένη ελληνική περιοχή στον Αμβρακικό κόλπο.


Το όμορφο Κομμένο, τον Αύγουστο του 1943, έπεσε θύμα της ναζιστικής βαρβαρότητας και προστέθηκε στα δεκάδες ολοκαυτώματα που προκάλεσε το παρανοϊκό χέρι του θωρακισμένου ανθρώπου- υπηρέτη μιας ιδεολογίας. Συνολικά 317 άτομα ήταν τα θύματα της σφαγής του Κομμένου, της πιο άγριας εκτέλεσης στον Ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια γερμανικής κατοχής.


Το αίμα, ο πόνος και τα δάκρυα των εθνομαρτύρων αυτών του Κομμένου, πότισαν τον ιερό αυτό χώρο και τον κατέστησαν «άπαξ δια παντός» προσκύνημα της ελευθερίας, της ειρήνης, της συναδέλφωσης. Μία διαχρονική διαμαρτυρία ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, τη βία και την εκμετάλλευση σε οποιαδήποτε μορφή και αν υφίσταται ο κάθε άνθρωπος στη σημερινή εποχή.


Σωστά τονίζει ο λογοτέχνης και δημοσιογράφος Μιχάλης Περάνθης ότι «Το Κομμένο της Άρτας έχει τραγικό προβάδισμα στη φάλαγγα των χωριών, που άφησαν την ανωνυμία της αγροτικής γαλήνης, για να περάσουν στις πυρακτωμένες σελίδες της πρόσφατης ιστορίας».

Joomla templates by a4joomla